Ekonomi i småskalig grönsaksodling

 

 

 

Rapport + Faktablad

 

Projektets namn: Hortohubben

Författare: Ylva Andersson

Projektinformation: https://hushallningssallskapet.se/vara-projekt-och-uppdrag/hortohubben/

 

Sammanfattning

En grupp med fem odlare har träffats under ett drygt års tid för att dokumentera och diskutera ekonomi. Sammanställningen av de ekonomiska resultaten har kompletterats med intervjuer med odlarna. Syftet har varit att ge en mer komplett bild av  respektive företag och dess förutsättningar.

Kriterierna för att vara med i projektet var att man odlat i flera år och därmed passerat uppbyggnadsfasen med relativt stora investeringar och lägre effektivitet i odlingen. Gårdarna har grönsaksodlingen som huvudsaklig inkomstkälla och startade upp mellan 2015–2018. Den minsta odlingen av de fem i projektet är drygt 2000 kvadratmeter och den största 3 hektar.

Företagens investeringar sedan starten ligger mellan 600 000–800 000 kr utom i ett fall där odlaren flyttat tillbaka till föräldragården där det redan fanns en hel del maskiner. Dessa siffror stämmer bra överens med resultaten från liknande studier  från Frankrike.

Alla odlarna uttryckte ett liknande mål om en månadslön på 25 000 kr. För några är det i princip ett krav att nå den lönenivån medan andra inte lägger lika stor vikt vid det. De flesta når inte riktigt upp till målet men trenden över åren tycks vara positiv. Under 2022 och 2023 varierar timlönen från 54 till 178 kr per timme (brutto). De flesta företagen når upp till en lön på 120 kr per timme. I detta ingår även intäkter från bisysslor såsom studiebesök, fröproduktion och annat. Bisysslorna står för 0–15 % av intäkterna.

De flesta arbetar inte mer än heltid i genomsnitt över säsongen och har ofta ett par lugnare vintermånader. Den relativt låga lönen kompenseras av friheten i arbetet, att få arbeta med något som är meningsfullt och roligt och att ha nära till jobbet.

Alla odlarna har haft relativt goda förutsättningar när de började med tillgång till eget kapital, möjlighet att låna pengar av släktingar eller ta över en föräldragård. I några fall jobbar en partner utanför gården vilket skapat en trygghet de första åren. Trots detta har det tagit flera år för dem att få en rimlig lönsamhet.

 

 

Innehåll i faktabladet:

  • Bakgrund
  • Exempel från 5 företag
  • Investeringar
  • Intäkter och kostnader
  • Lönsamhet
  • Timlön

 

 

 


Dokument