Kylning av jordgubbar

 

 

Projektets namn: Hortohubben

Författare: Thilda Håkansson

Projektinformation: https://hushallningssallskapet.se/vara-projekt-och-uppdrag/hortohubben/

 

Sammanfattning

Bär bör plockas under de tidiga morgontimmarna för att säkerställa fasthet och kvalitet, då temperaturen är lägre och bären är mindre känsliga för tryckskador. Under skördetoppar kan plockning även fortsätta under kvällen eller eftermiddagen, men de varmaste timmarna på dagen bör undvikas. Efter skörd är det viktigt att snabbt kyla ner bären för att bibehålla deras kvalitet och hållbarhet. Bär plockade i tidigt mognadsstadium håller längre i lagring, medan helt mogna bär är känsligare och har lägre lagringsduglighet. Plockning omognare bär blir dock till priset av att smaken inte är helt utvecklad.

För att förlänga bärens hållbarhet kan olika förpackningsdesigner och kylförhållanden användas. Det är också viktigt att välja rätt typ av förpackning beroende på förväntade efterskördsförhållanden och försäljningsmetoder. En välkontrollerad kylkedja är avgörande för att undvika  kondensbildning och svampangrepp på bären.

Slutligen är det viktigt att följa upp och undersöka lagringsförhållandena regelbundet för att säkerställa bästa möjliga kvalitet och hållbarhet för bären.

 

 

 


Dokument