Svensk sötpotatis

Odlingsmanual för inhemsk produktion

 

Författare: Oskar Hansson

 

Sammanfattning:

Sötpotatis är en av världens mest odlade grödor. Det är en värmekrävande växt men ändå möjlig att odla på friland i södra Sverige med gott resultat om vi anpassar odlingstekniken och odlar sorter med kort kulturtid. Hela växten är ätbar och det finns speciellt framtagna sorter för bladproduktion, en premiumprodukt i många asiatiska länder. Likaså finns det en uppsjö av olika färger och smaker på rötterna att utforska och en det finns en mängd användningsområden för sötpotatis.

I den här skriften beskriver vi hur odlingen går till på våra breddgrader. Den görs stegvis och startar med; förberedelser innan plantering, de tre tillväxtfaserna under växtsäsongen och avslutas med hur produkten ska hanteras vid skörd och lagring. Eftersom det är en helt ny gröda här för oss i hela norra Europa finns många odlingsmoment och krav som är unika. Erfarenheterna har tagits fram i ett treårigt projekt med SLU, HIR Skåne, Elitplantstationen och Sydgrönt genom innovationsstödet EIP-Agri.

 

 

 


Dokument